AKTUELNO

Više od 150 Albanaca blokiralo je prilaz crkvi Svete Trojice kod Kline i kamenovali Srbe.

Kako saznaje Pink.rs više oko 150 Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi Svete trojice u Petriču kod Kline i kamenovali Srbe, kojima su kosovski specijalci omogućili prilaz svetinji, prilikom čega je teže povređen Radosav Kizić (22). On je prebačen u bolnicu u Peći kako bi mu se ukazala lekarska pomoć. U incidentu su povređeni i njegov rođeni brat Nemanja (20), kao i predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković.

Albanci su najpre blokirali put Srbima ka crkvi Svete Trojice u Petriču, a nakon što im je policija omogućila prolaz, pri povratku sa obrade Albanci su ih sačekali i gađali kamenjem. Albanci su se, naime, ponovo okupili ispred crkve i opkolili raseljenje Srbe gađajući ih kamenjem i nazivajući ih pogrdnim imenima.

Kako prenosi Koha, uhapšen je zvanični predstavnik sela Ismet Jagoba. Kako je Radio Goraždevac preneo uhapšen je Srbin B.Lj, kao osumnjičeni za navodni ratni zločin počinjen 1999. godine. On je kasnije pušten. Nema potvrde te informacije od policije. On je, kako prenose mediji, navodno priveden radi davanja izjave.

Oko crkve se nalaze jake snage kosovske policije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju osudio je nasilje Albanaca nad Srbima.

Pročitajte još: Đurić oštro osudio nasilje Albanaca nad Srbima na KiM: Nije im dosta što su nas proterivali, već žele i da zatru sve što asocira na srpsko prisustvo!

Ranije tokom dana je više desetina Albanaca, koji su i vozilima sa tri strane blokirali prilaze crkvi, oko podneva posedalo su u crkveno dvorištu ne dozvoljavajući kosovskim policajcima da ih pomere. Zbog nemogućnosti da uđu u crkveno dvorište, tridesetak raseljenih Srba uputilo se potom ispred stanice policije u Klini odakle su u pratnji desetak policijskih vozila i specijalnih snaga policije krenuli put crkve u Petriču.

Albanci i dalje ne žele da se pomere, već su mnogi od njih posedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo - kaže predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obeleže seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999 godine.

Namera Albanaca, po mišljenju proteranih Srba jeste da ih onemoguće u nameri da se vrate svojim ognjištima pogotovu što im već gotovo 19 godina koriste imanja i svu imovinu.

Zapaljeno vozilo srpskog pripadnika KBS na KiM

Vozilo marke "opel corsa" vlasnika J. J, člana Kosovskih bezbednosnih snaga zapaljeno je noćas, dva sata posle ponoći u selu Župče, u Opštini Zubin Potok. U saopštenju za medije Kosovske policije se navodi da niko nije povređen i da je u toku istražni postupak.Krajem februara ove godine bilo je pretnji upućenih srpskim članovima KBS. Njima je prećeno i lecima deljenim u Zubinom Potoku.Pretnje su počele kada su Kosovske bezbednosne snage bile na trgu u Prištini prilikom obeležavanja desetogodišnjice nezavisnosti Kosova, gde su bili prisutni i srpski članovi KBS, preneo je RTK.

Grupa raseljenih iz sela Petrič danas je trebalo da posete ostatke porušene crkve i seosko groblje kako bi obeležili praznik Sv. Trojice.

Crkva Svete Trojice nalazila se u Petriču nedaleko od Kline, na putu Peć-Priština. Sagrađena je 1992. godine kao donacija porodice Karić. Nakon dolaska italijanskih snaga KFOR-a, demolirana je krajem juna 1999.

Kamenovana ambulanta u Suvom dolu

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.- Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina – kaže direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.  Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji koja je obavila uviđaj, a istraga je u toku.

Pročitajte još: NOVO JUTRO- IZGRADNJA PUTA KOD DEČANA DIREKTNO HARADINAJEVA ODLUKA? Srbija brzom reakciom uspela da zaustavi nelegalnu gradnju!

#Albanija

#Crkva

#Kosovo

'